Hmmmm..pada mat lah kan....sedapp lahh walaupun dah jadi kroket tapi rasa ke"tempe"an tu masih ada...mat campur lah sekeping daging burger, kalau tak de, guna daging kisar pun ok. Lepastu mat salut dengan serbuk roti sebanyak 2 kali, bagi kulit dia tebal sedikit. Masa goreng nak kena jaga, api sederhana, takut nanti dalam tak masak tapi luar dahh hangus, apa yang penting, masa tos kan tu alas dengan 1-2 helai paper towel kasi dia nya minyak serap. Ok, jom lah kita lihat resipi, dia...
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 keping tempe (jenis bungkus dalam daun) atau 150 gram
1 keping daging burger jenama "Ramly", hancurkan
2 ulas bawang putih*
2 keping hirisan nipis halia*(*tumbuk halus)
1 camca teh serbuk lada hitam berperisan "Aji-Shio"
5 pokok daun kucai, hiris halus
1/2 camca teh rempah kari daging
Garam dan sedikit gula halus
2 biji telur, dipukul sedikit
Serbuk roti kaler secukupnya (mat guna yang kaler oren-kekuningan)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Tempe, dipotong kemudian tumbuk hingga hancur. Masukkan dalam satu bekas, bersama daging burger dan bahan2 di atas kecuali telur, serbuk roti, garam dan gula. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula, gaul hingga rata. Rehatkan sekejap.
- Ambil kurang lebih 1 camca besar adunan, bulat2kan dan tekan sedikit, nak buat bentuk bujur pun boleh, terpulang. Celup dalam telur, kemudian golekkan atas serbuk roti, rata2. Celup kembali dalam telur dan golekkan sekali lagi atas serbuk roti. Letak dalam pinggan. Lakukan kaedah sama untuk baki adunan.
- Panaskan minyak untuk goreng terendam. Goreng kroket tadi anggaran 5 -6 biji sekali goreng, hingga menjadi kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas paper towel. Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda..
Tidak ada komentar:
Posting Komentar